ОЦІНКА ЗМІН ПАРАМЕТРІВ МЕНСТРУАЛЬНОЇ ФУНКЦІЇ НА ФОНІ COVID-19 ТА ВПЛИВУ НА РЕПРОДУКТИВНУ ФУНКЦІЮ: (ОГЛЯД ЛІТЕРАТУРИ) - Стецевич, М.-М. О.; Маланчук, Л. М. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2023)
Мета: провести аналіз сучасної літератури щодо змін параметрів менструальної функції на фоні перенесеного COVID-19 та подальшого впливу на репродуктивну функцію. Матеріали і методи. Для написання даного огляду літератури використовували бібліосемантичний та аналітичний методи аналізу сучасної літератури. Результати. Проведений аналіз даних літератури довів те, що обрана тема дослідження є актуальною на даний момент, оскільки підтверджено вплив COVID-19 на жіночу репродуктивну функцію. Патогенез полягає в проникненні вірусу SARS CoV-2 в органи репродуктивної системи за допомогою рецепторів ангіотензинперетворюючого ферменту 2 (ACE2), який експресується на клітинах цих органів, і виникненні змін параметрів менструального циклу та гормонів статевої системи. Встановлено роль мелатоніну як регулятора циркадних ритмів сну, а також відповідального за функціонування менструального циклу. Оскільки згідно із зібраними даними COVID-19 сприяє виникненню розладів менструального циклу, а також змін процесів сну, порушення менструального циклу можуть бути прямо або опосередковано зумовлені відхиленнями концентрацій мелатоніну в організмі. Результатом цього є негативні наслідки для жіночої репродуктивної функції. Висновки. COVID-19 викликає порушення менструального циклу, що відображається на жіночій репродуктивній системі. Враховуючи поширеність даної проблеми, вона є актуальною та вимагає поглибленого вивчення з метою дослідження подальших наслідків на жіночий організм.