ДОСЛІДЖЕННЯ ЗАСТОСУВАННЯ ТАРГЕТОВАНОЇ РЕКЛАМИ НА РИНКУ МЕДИЧНИХ ПОСЛУГ УКРАЇНИ - Запорожан, Л. П.; Феш, М. С.; Литвинова, О. Н.; Юріїв, К. Є. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2022)
Мета: дослідження оптимізації інтернет-маркетингу, визначення сутності та різновидів таргетованої реклами і проблем використання в Україні. Матеріали і методи. Матеріалами дослідження виступили офіційні статистичні матеріали, наукові праці вітчизняних та зарубіжних вчених, матеріали науково-практичних конференцій, періодичних видань, особисті розробки авторів. Результати. В сучасних умовах активної діджиталізації всіх верств суспільства нагальною проблемою стає активне впровадження новітніх методів маркетингу у сферу медичних послуг. Соціальні мережі вже давно користуються великою популярністю в користувачів, а таргетована реклама стала незамінним інструментом продажів для SMM спеціалістів. На даний час цією функцією користуютьсяі власники малого бізнесу, контент-менеджери, підприємці та фрілансери. Та часто нераціонально витрачається велика кількість грошових засобів на рекламу в соціальних мережах у пошуках продажів, не знаючи як правильно її застосовувати. Найбільш основною перевагою таргетованої реклами є гнучкість її налаштування, адже таргетинг налаштовуєтьсяі тільки на окрему цільову аудиторію, яка має потребу або зацікавленість у продукції чи послугах компанії. Наступною перевагою є доступність таргетингу, особливо для початківців у малому бізнесі. Такі підприємціі чи компанії навіть без наявності сайту зможуть за допомогою налаштування таргетованої реклами надати інформацію для своєї цільової аудиторії, що звертається на сторінку групи чи спільноти в соціальній мережі. Також основною перевагою цього виду реклами є її незначна вартість, тобто ціна кліка значно менша, ніж у контекстній рекламі. В налаштуванні таргетингу є можливість у будь-який момент змінити написання ключових слів та редагувати саму рекламу, крім того, за допомогою таргетованої реклами існує можливість аналізу всіх дій користувачів, проведення аналізу з інструментами статистики. Якщо дотримуватися принципів створення та налаштування таргетованої реклами, то є можливість уникнути всіх можливих її недоліків. Висновки. В умовах сильної конкурентної боротьби приватні медичні центри повинні максимально зосереджуватися не тільки над якістю надання своїх послуг, а також приділяти багато уваги інструментам для їх збуту. Для залучення найбільшої кількості клієнтів потрібно детально розглядати шлях клієнта та відстежувати всі його дії. Зараз для прийняття рішення про придбання послуги потенційний клієнт проводить багато часу у мережі «Інтернет». Він порівнює конкурентів, аналізує ціни та вирішує, де йому сподобалося найбільше. Найефективнішими інструментами можна вважати контекстну та таргетовану рекламу, а також пошукову оптимізацію сайту.