ЕПІДЕМІОЛОГІЧНА ОЦІНКА СТАНУ ЯКОСТІ ВОДИ КРЕМЕНЧУЦЬКОГО ВОДОСХОВИЩА ЗА 2021 РІК - Бондаренко, Ю. Г.; Папач, В. В.; Тищук, М. М. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2022)
Мета: вивчити стан якості води Кременчуцького водосховища. Встановити причини розвитку синьо-зелених водоростей (СЗВ) та розробити напрямки оздоровлення водосховища. Вивчити можливий вплив синьо-зелених водоростей на мікробіологічні та санітарно-хімічні показники води і стан здоров’я людини. Матеріали і методи. Лабораторно-інструментальні методи дослідження якості води в Кременчуцькому водосховищі за санітарно-гігієнічними (температура, забарвленість, розчинений кисень, біологічна потреба кисню (БПКп), перманганатна, біхроматна окислюваність та ін.) і мікробіологічними показниками (індекс лактозопозитивної кишкової палички (ЛКП). Також використовували статистичні, епідеміологічні, бібліографічні, спостережні, аналітичні методи досліджень. Результати. Моніторинговими дослідженнями встановлено, що вода Кременчуцького водосховища в межах Черкаської області зазнає слабкого та помірного ступенів забруднення (II і III ступені). У місцях масового розвитку синьо-зелених водоростей та де вони скупчуються (плями «цвітіння») у відкритих частинах водосховища й у зонах нагону (бухти та узбережжя) вода відноситься до ІV-V ступенів якості води поверхневих водойм. «Цвітіння» води у водосховищі – це інтегральний результат різкої перебудови гідрологічного і гідрохімічного режиму водосховища, його підсилюючої антропогенної евтрофікації, приклад надзвичайно високої біологічної продуктивності водосховищ по одному-трьох видах СЗВ, які мають виключно пристосувальні особливості. Висновок. Запобігти небезпечному «цвітінню» води дозволить введення інтегрованого управління водними ресурсами, підвищення контролю за скидами у водойми неочищених стічних вод, перенесення рішення проблем відходів на «початок труби», значне зниження фосфорного навантаження на водоймище, що передбачає насамперед скорочення використання детергентів, які містять фосфор.