ГРОМАДСЬКЕ ЗДОРОВ’Я ТА ЙОГО ДЕТЕРМІНАНТИ - Харченко, Н. В.; Зюзін, В. О.; Коршенко, В. О.; Костріков, А. В. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2022)
Мета: проаналізувати дані літературних джерел і висвітлити заходи, що спрямовані як на всю спільноту, так і на індивідуальні потреби щодо здоров’я. Матеріали і методи. Проведено аналіз літературних джерел, що орієнтовані на поліпшення середовища життєдіяльності людини, зменшення факторів ризику, що формують значний тягар захворюваності та смертності серед населення, і стимулювання тих факторів, які, навпаки, сприяють зміцненню та збереженню здоров’я. Використано бібліосемантичний (вивчення фахової сучасної міжнародної літератури з досліджуваної проблеми) та аналітичний методи дослідження. Результати. Досягнення цілей громадського здоров’я на національному рівні є можливим, серед іншого, завдяки належно побудованій і розвиненій системі громадського здоров’я як сукупності суб’єктів публічного та непублічного сектора (у тому числі органів державної влади, органів місцевого самоврядування, міжнародних організацій, фізичних та юридичних осіб), які здійснюють ряд заходів, спрямованих на зміцнення здоров’я населення, запобігання хворобам та збільшення тривалості життя. Висновок. З урахуванням євроінтеграційного вектора розвитку України політику щодо охорони здоров’я передбачено формувати шляхом побудови системи громадського здоров’я, яка є комплексом інструментів, процедур і заходів, що реалізуються державними та недержавними інституціями для зміцнення здоров’я населення, запобігання захворюванням, подовження активного та працездатного віку й заохочення до здорового способу життя шляхом об’єднаних зусиль усього суспільства.