ДО ПИТАННЯ СТАНУ ТА АКТУАЛЬНОСТІ ВИКЛАДАННЯ ОСНОВ ГРОМАДСЬКОГО ЗДОРОВ’Я ТА ОРГАНІЗАЦІЇ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я МАГІСТРАМ СПЕЦІАЛЬНОСТІ 227.1 «ФІЗИЧНА ТЕРАПІЯ» - Миронюк, І. С.; Слабкий, Г. О.; Брич, В. В.; Савчук, О. В. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2022)
Мета: аналіз й оцінка стану викладання основ громадського здоров’я та організації охорони здоров’я магістрам спеціальності 227.1 «Фізична терапія» й обґрунтування актуальності вивчення цих питань у програмах підготовки майбутніх фізичних терапевтів. Матеріали і методи. Об’єктом дослідження є система підготовки фізичних терапевтів на додипломному рівні освіти в закладах вищої освіти України. Матеріалами дослідження виступили окремі законодавчі акти України, нормативно-директивні документи органів центральної виконавчої влади, розміщені у вільному доступі освітні програми та навчальні плани низки закладів вищої освіти. При проведенні дослідження було використано методи структурно-логічного аналізу, контент-аналізу та системного підходу. Результати. Єдиного підходу до включення питань організації медичної допомоги в Україні та громадського здоров’я в аналізованих програмах закладів вищої освіти країни немає. Серед проаналізованих освітніх програм освітні компоненти, які висвітлюють питання організації роботи системи охорони здоров’я або громадського здоров’я взагалі, відсутні у 50 % усіх аналізованих. У двох програмах (25 %) є окремі освітні компоненти (ОК) із питань громадського здоров’я в блоці обов’язкових ОК, в інших двох відповідні ОК представлені у блоках вибіркових ОК. На основі аналізу низки нормативно-правових актів України аргументовано необхідність включення в освітні програми підготовки майбутніх фізичних терапевтів окремих освітніх компонентів, які передбачають викладання основ громадського здоров’я та організації охорони здоров’я магістрам спеціальності 227.1 «Фізична терапія». Висновок. Обгрунтована необхідність наявності компетентностей у фізичних терапевтів з питань функціонування системи охорони здоров’я України та громадського здоров’я і розробки рекомендацій щодо уніфікованого підходу до цього питання в усіх освітніх програмах, які реалізуються в закладах вищої освіти країни.