ФІЗИЧНА ТЕРАПІЯ У ФОРМУВАННІ ПОКАЗНИКІВ ЯКОСТІ ЖИТТЯ НАСЕЛЕННЯ - Співак, А. П. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2022)
Мета: визначити роль та місце фізичної терапії, як складової системи реабілітації в охороні здоров’я, у формуванні показників оцінки якості життя населення. Матеріали і методи. Використано методи дослідження: бібліосемантичний, контент-аналізу, системний підхід до аналізу інформації і методи порівняння та узагальнення. Об’єктом дослідження виступила якість життя населення за компонентом «Здоров’я населення». В основу дослідження було покладено системний аналіз Національної матриці індикаторів якості життя населення в Україні. Результати. За результатами аналізу структурних компонентів Національної матриці індикаторів якості життя населення в Україні виявлено, що серед пропонованих індикаторів об’єктивної оцінки елементу матриці «Система охорони здоров’я» оцінка проводиться за показниками кадрового забезпечення системи суто лікарями та середніми медичними працівниками. Аргументовано важливість врахування показників забезпеченості системи охорони здоров’я фахівцями з реабілітації, зокрема і фізичними терапевтами при проведенні комплексного аналізу за всією категорією субсередовища «Здоров’я» в кореляції з окремими індикаторами блоку суб’єктивної оцінки власного здоров’я населенням. Висновок. Наявна обґрунтована необхідність окреслення ролі та місця компонентів системи реабілітаційної допомоги, зокрема фізичної терапії, як складової системи реабілітації в охороні здоров’я, у формуванні показників оцінки якості життя населення.