СКЛЕРОТЕРАПІЯ ТА ДОПОМІЖНІ РЕПРОДУКТИВНІ ТЕХНОЛОГІЇ У ЛІКУВАННІ ПАЦІЄНТОК З ЕНДОМЕТРІОЗ-АСОЦІЙОВАНИМ БЕЗПЛІДДЯМ - Хміль, С. В.; Кулик, І. І.; Бойчук, А. В.; Геряк, С. М.; Маланчин, І. М.; Корда, І. В.; Шадріна, В. С.; Франчук, О. А.; Багній, Н. І.; Бегош, Б. М. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2022)
Мета: проаналізувати ефективність використання склеротерапії перед протоколом контрольованої оваріальної стимуляції (КОС) у жінок із безпліддям на фоні ендометріозу та оцінити результативність запропонованих протоколів. Матеріали і методи. У дослідження увійшло 105 жінок віком від 21 до 40 років з ендометріоз-асоційованим безпліддям. Пацієнток з ендометріоз-асоційованим безпліддям було розділено на 3 групи: 1 група (n=34) – з неоперованими ендометріоїдними кістами, яким проводили склеротерапію та прегравідарну терапію перед протоколом КОС; 2 група (n=36) – з неоперованими ендометріоїдними кістами, яким перед протоколом КОС проводили склеротерапію, без прегравідарної підготовки; 3 група (n=36) – у яких в анамнезі було проведено хірургічне лікування ендометріоїдних кіст та призначено прегравідарну терапію перед протоколом КОС. Результати. При аналізі ефективності протоколів контрольованої оваріальної стимуляції в жінок з ендометріоз-асоційованим безпліддям, яким перед програмою екстракорпорального запліднення проводили склеротерапію та комплексну вітамінотерапію з інозитолом та вітаміном D3, встановлено більшу кількість бластоцист 3,00 (2,00; 4,00) та ембріонів високої якості порівняно з пацієнтками, яким не проводили дану терапію. Висновок. Пацієнтки з безпліддям на фоні ендометріозу, яким перед протоколом контрольованої оваріальної стимуляції проводили склеротерапію та прегравідарну підготовку вітамінним комплексом з інозитолом та вітаміном D3, показали більшу частоту настання вагітностей порівняно з пацієнтками, яким проводили хірургічне лікування ендометріом.