ОРГАНІЗАЦІЙНЕ ЛІДЕРСТВО ЯК ІНСТРУМЕНТ ОРГАНІЗАЦІЇ ДІЯЛЬНОСТІ ЗАКЛАДУ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я ТА ЇЇ ВДОСКОНАЛЕННЯ - Шкільняк, М. М.; Кривокульська, Н. М. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2022)
Мета: розкрити змістове наповнення поняття «організаційне лідерство»; обґрунтувати взаємозв’язок організаційного лідерства з функцією організації діяльності закладу охорони здоров’я; довести, що організаційне лідерство є інструментом впливу на вдосконалення організації діяльності закладу охорони здоров’я. Матеріали і методи. Інформаційною базою дослідження були теоретичні напрацювання, представлені в Інтернет-виданнях, які стосуються питань менеджменту, лідерства, особливостей процесу лідерства у сфері охорони здоров’я, а також практичні матеріали, отримані в результаті аналізу діяльності Комунального некомерційного підприємства Ковельське міськрайонне територіальне медичне об’єднання Ковельської міської ради Волинської області (КНП Ковельське МРТМО). Результати. Організаційне (інституційне) лідерство є одним із видів лідерства за критерієм суб’єкта його прояву. Організаційна зона відповідальності значною мірою впливає на стан функціонування інших зон відповідальності, зокрема: управлінської; кадрової; виробничої; маркетингової; комунікаційної; організаційної культури. Вказані зони відповідальності та їх компоненти, які зазнають впливу в результаті організації діяльності закладу охорони здоров’я, доводять, що процес такого впливу прямо пов’язаний з організаційним лідерством. Встановлено, що організаційні перспективи закладу охорони здоров’я припускають і вимагають різновекторної лідерської поведінки (щодо: перетворення колективу працівників у команду, забезпечення професійного розвитку і зростання, відшукування дієвих способів вирішення конфліктів, розвитку емоційного лідерства, формування сильної корпоративної культури тощо). Для аргументації векторності перетворення закладу охорони здоров’я в організацію-лідера з точки зору символічного фрейму використано результати анкетного опитування працівників КНП Ковельське МРТМО. Вони показали, що чинниками-мотиваторами для медичного персоналу до хорошої роботи є: усвідомлення важливості своєї справи, участь у досягненні результатів діяльності структурного підрозділу і підприємства, загалом, можливість реалізувати власні професійні знання та навички. На це вказали 31,9 %, 36,8 % та 37,6 % опитаних відповідно. Висновки. Організаційне лідерство спрямоване на упорядкування поведінки закладу (передусім через організацію його діяльності) як соціальної системи (колективу працівників) та окремих членів колективу із метою забезпечення їх функціональної здатності. Також воно є процесом ініціювання змін у діяльності закладу охорони здоров’я і його підсистем, а організація діяльності – дозволяє практично реалізувати ці зміни у роботі закладу, що в подальшому сприяє вдосконаленню й організації діяльності.