ПІДГОТОВКА МАЙБУТНІХ ЛІКАРІВ З КОМУНІКАЦІЙ: ВІД ЗВ’ЯЗНОГО МОВЛЕННЯ ДО УПРАВЛІННЯ ТА ЛІДЕРСТВА В ГАЛУЗІ - Балашов, К. В.; Шевченко, Л. Г.; Захарова, Н. М.; Туряниця, С. М.; Пасенко, М. С.; Цехмістер, Я. В.; Слабкий, Г. О.; Гульчій, О. П. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2022)
Мета: дослідження та оптимізація процесу підготовки студентів спеціальності 222 «Медицина» у сфері комунікацій. Матеріали і методи. Проведений структурно-логічний аналіз документів, що визначають компетентності медичних спеціалістів Європейського регіону ВООЗ, магістрів за спеціальністю 222 «Медицина» і навчальні плани підготовки майбутніх лікарів закладів вищої медичної освіти. Результати. Розвиток в Україні напряму громадського здоров’я та пандемія COVID-19 привертають дедалі більшу увагу до важливості комунікації у сфері охорони здоров’я. Водночас, за оцінкою ВООЗ, наша країна перебуває у стані початкової готовності за цим напрямом. Визначені основні компетентності випускників, необхідні для належного здійснення комунікації, зокрема вміння адаптувати дані наукових досліджень, будувати терапевтичні стосунки з пацієнтом, взаємодіяти з різними групами населення, комунікувати за допомогою сучасних інформаційних засобів, працювати у мультидисциплінарних групах тощо. Запропоновані заходи з досягнення цих компетентностей у межах наявних навчальних курсів української та іноземних мов, медичної термінології, інформатики, соціальної медицини та громадського здоров’я, клінічних дисциплін тощо. Розроблені підходи до організації курсу за вибором «Комунікації в охороні здоров’я». Висновки. Вітчизняна система вищої медичної освіти має істотні резерви для вдосконалення системи підготовки студентів за напрямом комунікації. У підготовці студентів необхідно приділити увагу інформаційній гігієні та безпеці, кризовій комунікації, комунікації даних досліджень та невизначеності, комунікації з особами, що мають комунікативні порушення, технічним засобам організації дистанційної роботи команд тощо.