ОСОБЛИВОСТІ ОРТОДОНТИЧНОЇ ДОПОМОГИ ПІДЛІТКАМ В УМОВАХ ОБМЕЖЕНИХ РЕСУРСІВ І ЗАСОБІВ ЛІКУВАННЯ - Миронюк, І. С.; Іваськевич, В. З. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2022)
Мета: обґрунтувати застосування стоматологічних індексів для визначення потреби в ортодонтичному лікуванні дітей і підлітків, оцінці доцільності виправлення зубощелепних аномалій як складової комплексу профілактичних та лікувальних заходів, спрямованих на поліпшення якості медичної допомоги населенню України. Матеріали і методи. Використано як клінічні, так і аналітичні методи дослідження. Базовою основою дослідження став системний підхід. На першому етапі: клінічні (стоматологічне обстеження, рентгенографічні, телерентгенографічні); соціопсихологічні. На другому етапі: аналіз використання низки стоматологічних індексів. Математичні та статистичні методи для визначення достовірності отриманих результатів, аналітико-синтетичні – для аналізу отриманих даних і порівняння їх із результатами інших авторів. Результати. Клінічне обстеження 2260 підлітків віком 14–17 років із м. Ужгорода дало можливість відібрати групу із зубощелепними аномаліями в кількості 1474 особи, що становлять 65 % від загальної кількості обстежених. Аналіз даних засвідчив велику частоту аномалій: переважання дистального прикусу ‒ 52,6 %, глибокий – 10,5–17,6 %, косий ‒ 15,7–23,7 %, мезіальний ‒ 7,6–12 %, відкритий – 2–14,5 %. Використання стоматологічних індексів DAI, IOTN, ICON засвідчило відсутність у частини пацієнтів усвідомлення наявності клінічної форми зубощелепних аномалій, чітких уявлень про потребу і результат лікування, низьку мотивованість до отримання лікарської допомоги. Висновок. Вважаємо, що індекс ICON є універсальним і результативним скринінговим інструментом для оцінки стану прикусу як на клінічному етапі, так і при епідеміологічному обстеженні, оскільки він найбільш ефективний та простий із погляду клінічного застосування та дає можливість наближення очікувань пацієнта до результату ортодонтичного лікування.