ОСОБЛИВОСТІ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ НАСЕЛЕННЯ ЛІКАРСЬКИМИ ЗАСОБАМИ ПІД ЧАС НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ ТА ВОЄННОГО СТАНУ: АНАЛІЗ ТА ПЕРСПЕКТИВИ - Шмалько, О. О. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2022)
Мета: визначити шляхи створення резервів лікарських засобів для забезпечення населення під час надзвичайних ситуацій через роздрібну аптечну мережу. Матеріали і методи. У ході виконання дослідження було використано загальнонаукові методи. Серед них методи аналізу та синтезу, методи системного підходу тощо. Основу дослідження складають моделі і методи оцінювання діяльності аптек під час надзвичайних ситуацій та воєнного стану. Результати. У статті висвітлюються проблеми надання фармацевтичних послуг в умовах надзвичайних ситуацій та воєнного стану. Доведено, як в умовах реальної військової агресії Російської Федерації проти України, особливо на першому етапі, значно загострилася проблема забезпечення населення лікарськими засобами, виробами медичного призначення та іншими видами парафармацевтичної продукції. Проаналізовано базисні та технічні причини виникнення ризиків із доступністю населення до фармацевтичних послуг в умовах надзвичайних ситуацій і воєнного стану. Пропонуються запобіжні організаційні заходи законодавчого характеру. Наводиться обґрунтування шляхів та методів завчасного створення логістичних механізмів, завдяки яким вірогідність виникнення ризиків зменшується. Висновки. В умовах викликів, які нині переживає світ (техногенні, кліматичні, військові), виникає загроза стабільного забезпечення населення продукцією критичного значення. Насамперед це лікарські засоби, доступність до яких в умовах надзвичайних ситуацій має пріоритетне значення, оскільки в умовах надзвичайних станів загрози здоров’ю, життю населення різко зростають через фізичну загрозу (вибухи, руйнування) та через психоемоційні реакції. Як наслідок потреба у лікарських засобах та виробах медичного призначення різко зростає. Для зменшення ризиків у питанні забезпечення населення лікарськими засобами мають бути створені механізми організаційного впливу на роботу аптечних закладів в умовах надзвичайних ситуацій та створення на базі аптек всіх форм власності резервів лікарських засобів.