АНАЛІЗ ПРОГРАМ PROMs І PREMs У ЗАКЛАДАХ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я - Харченко, Н. В.; Харченко, О. В.; Плужнікова, Т. В.; Мартиненко, Н. В.; Костріков, А. В. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2022)
Мета: проаналізувати дані літературних джерел щодо використання анкет PREMs (показники досвіду, про які повідомляють пацієнти) та PROMs (показники результатів, про які повідомляють пацієнти) і визначити їх роль у покращенні поточних клінічних послуг та розробки подальших послуг як на користь пацієнтів, так і надавачів послуг. Матеріали і методи. Проведено аналіз літературних джерел щодо використання анкет PREMs (показники досвіду, про які повідомляють пацієнти) і PROMs (показники результатів, про які повідомляють пацієнти). Використано бібліосемантичний (вивчення фахової сучасної міжнародної літератури з досліджуваної проблеми) та аналітичний методи дослідження. Результати. Програми PROMs і PREMs доповнюють традиційні показники результатів і дають змогу краще зрозуміти результати та ефективність медичної допомоги. PROMs (показники результатів, які повідомляють пацієнти) і PREMs (показники досвіду, які повідомляють пацієнти) – це заходи, які забезпечують орієнтований на пацієнта погляд на медичну допомогу. Програми PROMs дозволяють клініцистам отримати уявлення про вплив хвороби та лікування на їх спосіб життя та якість життя. PREMs є життєздатним і надійним рішенням для оцінки заходів процесу та оцінки якості допомоги. Висновок. Клініцисти визнали, що високоякісна клінічна допомога вимагає від пацієнтів надавати інформацію, що стосується їхніх почуттів, їх симптомів та наслідків методів лікування, які вони застосували.