СТАВЛЕННЯ СТУДЕНТІВ-МЕДИКІВ ДО ЗДОРОВОГО СПОСОБУ ЖИТТЯ - Лотоцька, О. В.; Найсик, Л. П.; Крицька, Г. А.; Сопель, О. М.; Флекей, Н. В. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2022)
Мета: проаналізувати особливості способу життя студентів-медиків, їх ставлення до здорового способу життя (ЗСЖ) та чинників, які на нього впливають. Матеріали і методи. Було проведене анонімне опитування за допомогою розробленої нами анкети 250 студентів ТНМУ віком 18–25 років. Використано бібліосемантичний, соціологічний, аналітичний, розрахунковий, статистичний методи. Результати. Проведені дослідження показали, що, незважаючи на досить високу обізнаність студентів щодо основних складових ЗСЖ, далеко не всі вони усвідомлюють ризики та мотивовані діяти відповідно до наявних знань для збереження свого здоров’я. Вести ЗСЖ прагнуть 84,8 % опитаних, хоча більшість з них нехтує достатньою руховою активністю, правилами раціонального харчування та правильного режиму дня. Раціонально харчуються лише 34 % студентів, регулярно відвідують спортзал 12,8 % студентів, а кожний четвертий (або 24 %) взагалі не захоплюється спортом. 72,4 % студентів ігнорують або не розуміють значення правильного режиму дня для відновлення своєї працездатності та свого здоров’я. 8-годинний сон мають 25,6 % студентів, 54 % сплять менше норми – 6–7 годин, а у кожного п’ятого (19,6 %) тривалість сну лише 5 годин. Окрім цього, 40 % студентів-медиків мають шкідливі звички. Дотримуватися ЗСЖ 78,4 % студентам заважає недостача часу та зайнятість у навчальному процесі, 21,6 % – домашні справи (це свідчить про стереотипне уявлення про необхідність додаткових витрат часу на ведення ЗСЖ), 16,8 % – небажання займатися цим (свідчить про відсутність мотивації до ЗСЖ). Спонукати студентів до ЗСЖ можуть власне переконання, поради близьких і рідних, мотиваційні відео та книги, а також соціальна реклама й думка інших. Висновок. Сформованість у майбутніх лікарів цінностей ЗСЖ надасть змогу майбутньому фахівцеві до глибокої старості зберігати фізичне, психічне і духовне здоров’я.