РОЛЬ ЦЕНТРІВ ГРОМАДСЬКОГО ЗДОРОВ’Я У ВИРІШЕННІ ПРОБЛЕМ ХАРЧУВАННЯ ТА ПРОФІЛАКТИЦІ РОЗЛАДІВ ХАРЧОВОЇ ПОВЕДІНКИ - Шульгай, А. Г.; Сатурський, О. В.; Сатурська, Г. С.; Панчишин, Н. Я.; Коллінс, Д. М. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2022)
Мета: з’ясувати роль центрів громадського здоров’я у формуванні засад та принципів правильної харчової поведінки і раціонального харчування в Україні на сучасному етапі розвитку галузі громадського здоров’я в рамках досягнення Цілей сталого розвитку. Матеріали і методи. Здійснено аналіз доступних інформаційних ресурсів мережі “Internet”, іноземних фахових видань, медичної бази даних MEDLINE/PubMed за останні п’ять років. Застосовано метод інформаційного пошуку та аналітико-порівняльний метод. Результати. Центральні і регіональні центри контролю та профілактики захворювань і центри громадського здоров’я у питаннях вирішення проблем харчування населення та профілактики розладів харчової поведінки повинні взяти до уваги, в першу чергу, етіологію розладів харчової поведінки, яка на сьогодні є достатньо гетерогенною, включаючи біологічні, психологічні, пов’язані з розвитком особистості та соціально-культурні аспекти. При дослідженні ролі центрів громадського здоров’я в Україні у формуванні засад та принципів правильної харчової поведінки та раціонального харчування слід приділяти увагу можливостям вирішення цієї проблеми в Україні. Проте не всі центри громадського здоров’я в Україні містять таку інформацію, що потребує вдосконалення їх роботи. Важливо звернути увагу на те, щоб інформація була подана правильно, з урахуванням віку, вподобань, освітнього рівня населення, яке буде найчастіше користуватися цією інформацією. Висновки. Таким чином, для профілактики розладів харчової поведінки та раціонального харчування в Україні на сучасному етапі розвитку галузі громадського здоров’я серед багатьох засобів, доступних для реалізації, найбільш ефективними є формування у молоді позитивного ставлення до здорового способу життя, формування об’єктивного сприйняття власного тіла, популяризація правильних засад культури харчування в соціумі і регулярний моніторинг якості харчових продуктів з урахуванням світового досвіду центрів контролю та профілактики захворювань у вирішенні цієї проблеми.