КЛІНІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ЖІНОК ІЗ БЕЗПЛІДДЯМ ЗА УМОВ КОМОРБІДНОСТІ СИНДРОМУ ПОЛІКІСТОЗНИХ ЯЄЧНИКІВ ТА ХРОНІЧНОГО ЕНДОМЕТРИТУ - Хміль Досвальд, А. С.; Маланчук, Л. М. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2022)
Мета: оцінити клініко-анамнестичну картину пацієнток із безпліддям за умови коморбідності синдрому полікістозних яєчників та хронічного ендометриту. Матеріали i методи. Проведено ретроспективний аналіз медичних карт 140 пацієнток, які були поділені на 3 групи. Першу досліджувану групу склали 52 жінки з ендокринним безпліддям на тлі СПКЯ, а другу – 58 жінок із безпліддям на фоні СПКЯ та хронічного ендометриту (в цю групу були включені пацієнтки із невдалими спробами ЕКЗ та/або вагітністю, яка перервалася на ранніх термінах), а також 30 пацієнток із безпліддям, пов’язаним із чоловічим фактором, які склали групу порівняння (контроль). Ми провели порівняльний аналіз загальноклінічних показників пацієнток з ендокринним безпліддям на тлі СПКЯ і коморбідністю СПКЯ та хронічного ендометриту. Результати. Ретроспективно проведено аналіз медичних карт, загальноклінічних показників та анамнестичних даних пацієнток з ендокринним безпліддям на тлі СПКЯ і коморбідністю СПКЯ та хронічного ендометриту. Висновки. Отримані дані вказують на характерні клініко-анамнестичні відмінності в жінок із безпліддям на фоні синдрому полікістозних яєчників та хронічного ендометриту, відносно хворих із СПКЯ, зокрема високу частоту захворюваності на патологію сечостатевої системи з переважанням циститу, уретриту, гідросальпінксу, хронічного сальпінгоофориту та кольпіту різної етіології; серед інфекційних агентів піхви вірогідно більший відсоток жінок із виявленими Ureaplasma urealyticum, parvum (25,86 %) та Chlamydia trachomatis (20,69 %); вірогідно частіше хронічні запальні захворювання мали безсимптомний перебіг.