ДО ПИТАННЯ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ КЕРІВНИКІВ СИСТЕМИ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я - Литвинова, О. Н.; Ліштаба, Л. В. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2021)
Мета: обґрунтувати концептуальні напрями формування заробітної плати керівників системи охорони здоров’я. Матеріали і методи. Для досягнення поставленої мети у роботі застосовували загальнонаукові методи аналізу, синтезу, узагальнення, інтерпретації наукових даних, а також системний і структурно-функціональний підходи. Результати. Концептуальні напрями формування заробітної плати керівників системи охорони здоров’я обґрунтовано з урахуванням системного підходу, Конституції України, законів та інших нормативно-правових актів України, загальновизнаних принципів і норм міжнародного права у галузі охорони здоровʼя, вітчизняного і зарубіжного досвіду. Концептуальні напрями утворюють нову систему формування заробітної плати на принципах державно-приватного партнерства, забезпечують стійкий економічний стан і можливість розвитку бази медичного закладу. Висновки. Розробка концептуальних напрямів формування заробітної плати керівників системи охорони здоров’я дозволить оптимізувати роботу медичного закладу та забезпечить неухильний розвиток закладу шляхом надання високоякісних медичних послуг, використовуючи при цьому мінімальні витрати ресурсів та запроваджуючи інновації науково-технічного прогресу.