КОНЦЕПЦІЯ ТА СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ СИСТЕМИ ГРОМАДСЬКОГО ЗДОРОВ’Я В УКРАЇНІ - Шульгай, А. Г.; Сатурська, Г. С.; Сатурський, О. В.; Теренда, Н. О.; Панчишин, Н. Я.; Петрашик, Ю. М. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2021)
Мета: висвітлити концепцію системи громадського здоров’я та служб охорони здоров’я в Україні. Матеріали і методи. Для досягнення цієї мети використано наукові методи аналізу, синтезу та узагальнення. Результати. Детально аналізуючи функціонування закладів громадського здоров’я в Україні на національному та регіональному рівнях, можна відзначити, що для забезпечення епідеміологічного нагляду і оцінки здоров’я та добробуту населення створено сучасні нові інструменти, які застосовують для моніторингу здоровʼя населення. Також використовують нові стандарти діяльності, нові структури, такі як чітка система звітності, фінансування, моніторинг якості трудових ресурсів та надання послуг споживачам. Сучасний стан соціальних програм у дослідженнях охорони здоров’я показав наявність низки теоретичних, методологічних, економічних, організаційних, правових проблем. Дані свідчать про те, що інвестиції в охорону здоровʼя в цілому є економічно вигідними для сектору охорони здоровʼя, інших галузей та економіки в широкому сенсі, тому чітка позиція держави важлива для подальшого розвитку соціальних програм у галузі охорони здоровʼя. Держава створила базові умови для розробки таких програм і ці умови мали значення для початкового етапу їх формування. Необхідно створити систему регулювання таких програм, яка відображатиме не тільки податкові пільги, а й інші переваги для розробників таких програм. Особливу увагу варто приділити подоланню пандемії COVID-19, яка внесла значні зміни у поширеність гострих та хронічних захворювань та в роботу системи громадського здоров’я. Висновки. Прийняття Концепції розвитку системи громадського здоров’я в Україні у 2016 р. стало рушійним етапом модернізації охорони здоров’я в Україні та позитивно вплинуло на її розвиток. Проте існуючі проблеми у даній сфері, зокрема ті, що пов’язані з необхідністю покращення подальшого розвитку та модернізації системи громадського здоров’я в Україні, потрібно вирішувати на національному та регіональному рівнях з урахуванням міжнародного досвіду високоефективних систем у Європі та світі.