ЗДОРОВ’Я МІСЦЕВИХ ГРОМАД: ДІАГНОСТИКА, ВИЗНАЧЕННЯ ПРОГАЛИН ТА ПОТРЕБ - Петрашик, Ю. М.; Сатурська, Г. С.; Теренда, Н. О.; Ліштаба, Л. В.; Слободян, Н. О.; Литвинова, О. Н. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2021)
Мета: визначити особливості діагностики здоровʼя місцевих громад, вивчити сучасний стан та зміни підходів до виявлення прогалин і потреб для планування заходів. Матеріали і методи. У дослідженні використано поточні дані щодо підходів до виявлення прогалин та потреб діагностики здоров’я місцевих громад в Україні та світі. Результати. Існує п’ять типів моделей діагностики здоров’я та оцінки потреб: епідеміологічна діагностика, діагностика громадського здоров’я, соціальна діагностика, діагностика активів та швидка діагностика. Кожна модель має своє бачення, а також переваги та недоліки. На практиці вибрану модель можна доповнити елементами інших моделей відповідно до ресурсів та мети оцінки. Визначення населення, яке підлягає оцінці, є важливим раннім етапом оцінки стану здоров’я громади. Його можна визначити географічно, за певною місцевістю, місцем роботи, проживання чи навчання. Державний департамент охорони здоров’я може орієнтуватися на все населення, тоді як невелике місцеве некомерційне агентство, ймовірно, зосередиться лише на потенційних клієнтах. Використання дуже специфічних параметрів для визначення сукупності робить оцінку більш цілеспрямованою і детальною, дозволяє дуже конкретно адаптувати заходи охорони здоров’я. Висновки. Під час оцінки стану здоров’я громади межі цільової аудиторії можуть змінюватися при зборі та аналізі даних. Аналіз та інтерпретація епідеміологічних даних можуть виявити, що тільки матері, які працюють, мають високий ризик проблем зі здоров’ям, які організація може вирішити. Таке уточнення цільової аудиторії може відбутися через оцінку стану здоров’я громади.