АСПЕКТИ ОКРЕМИХ ПРОБЛЕМ СИСТЕМИ ГРОМАДСЬКОГО ЗДОРОВ’Я В УКРАЇНІ В КОНТЕКСТІ СУЧАСНОЇ ЕПІДЕМІОЛОГІЧНОЇ СИТУАЦІЇ - Човпан, Г. О.; Лад, С. М.; Громко, Є. А. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2022)
Мета: визначення, аналіз та актуалізація основних проблем громадського здоров’я в Україні відповідно до законодавчої бази та з урахуванням нинішньої епідеміологічної ситуації, значно зміненої наслідками пандемії. Матеріали і методи. При проведенні дослідження застосовано бібліосемантичний метод та метод системного аналізу, а також проаналізовано нормативно-правову базу системи громадського здоров’я в Україні, наукові джерела. Результати. У дослідженні враховано ті ризики та виклики, які ставить нинішня епідеміологічна ситуація, зумовлена пандемією, викликаною розповсюдженням коронавірусної хвороби COVID-19, перед працівниками системи громадського здоров’я, закладів охорони здоров’я та суспільством загалом. Загальні статті дослідження відповідають засадам Концепції розвитку системи громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України, що визначає актуальність та перспективність дослідження для наближення практичної реалізації завдання зменшення захворюваності людей, зниження летальності хвороб, збереження здоров’я та збільшення тривалості і якісного покращення життя. Такі результати є не лише метою українських проектів зі збереження громадського здоров’я, а й загальноєвропейських та загальносвітових тенденцій і концепцій зі зміцнення та збереження здоров’я населення. Серед означених проблем виділено ті, що пов’язані з виконанням органами громадського здоров’я їх основних функцій, визначених законом, та окреслено орієнтовні напрямки їх вирішення. Висновок. Комплекс заходів для оптимізації системи громадського здоров’я відповідно до викликів сучасної епідеміологічної ситуації розглянуто як багатоскладову сукупність заходів, що потребують відповідної структуалізації та стратифікованого планування на різних рівнях для поступової реалізації у всіх сферах як охорони здоров’я, так і людського життя загалом.