ЕПІДЕМІОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ COVID-19: ОГЛЯД ПЕРЕБІГУ ТА ПРОГНОЗУВАННЯ - Шульгай, А. Г.; Теренда, Н. О.; Сатурська, Г. С.; Панчишин, Н. Я.; Литвинова, О. Н.; Слободян, Н. О. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2021)
Мета: проаналізувати особливості поширеності коронавірусної хвороби в Україні та світі для визначення пріоритетів організації лікувальної та профілактичної допомоги. Матеріали і методи. У роботі використано бібліографічний, медико-статистичний, епідеміологічний, аналітичний методи. Здійснено аналіз наукової літератури та проаналізовано статистичні дані Всесвітньої організації охорони здоров’я та Institute for Health Metrics and Evaluation щодо захворюваності та прогнозування захворюваності, смертності, і відповідно, потреби лікарняних ресурсів для лікування хворих на COVID-19. Результати. У березні 2021 р. відбулося істотне зростання випадків захворювань та смерті від COVID-19 в європейському регіоні, США, країнах Близького Сходу. Згідно з прогнозними даними Institute for Health Metrics and Evaluation, до 1 липня 2021 р. загальна кількість випадків смерті від COVID-19 сягне близько 4,5 млн осіб, в Україні – 61,5 тис. осіб зі значною кількістю у квітні та травні. До 1 серпня ці показники можуть становити 4,7 млн осіб та 63,1 тис. осіб відповідно. Таке істотне зростання захворюваності на COVID-19 підвищує потребу системи охорони здоров’я у ліжках для лікування хворих на коронавірусну інфекцію у квітні до 40–43 тис. ліжок та до 2400–2600 ліжок інтенсивної терапії. Висновки. Отримані дані свідчать про наявність третьої хвилі COVID-19 у світі в квітні та травні 2021 р., яка охопила переважно країни європейського регіону, Північної Америки та Близького Сходу. Задля зменшення негативного впливу пандемії COVID-19 на здоров’я населення потрібно посилити процес вакцинації та дотримуватися правил протиепідемічного захисту.