ОРГАНІЗАЦІЯ ПСИХОЛОГІЧНОЇ ДОПОМОГИ ЖІНКАМ З МЕРТВОНАРОДЖЕННЯМ У ВЕЛИКІЙ БРИТАНІЇ ТА В УКРАЇНІ - Thompson I. І.; Nadvorna О. М. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2021)
Мета: вивчити досвід психологічного супроводу та психологічної підтримки жінок з мертвонародженням у Великій Британії. Матеріали і методи. Проведено аналіз психологічного супроводу жінок з мертвонародженням, подружніх пар на всіх етапах цього психотравмуючого процесу, які мешкають та отримують медичну допомогу у Великій Британії. Використано метод ретроспективного аналізу. Результати. У статті обґрунтовано необхідність надання психологічної допомоги тим жінкам та/або парам, які пережили факт загибелі внутрішньоутробної дитини на будь-якому етапі її розвитку. Описано елементи психологічної підтримки матері та подружніх пар на всіх етапах ведення вагітної та породіллі з мертвонародженням. Медичний персонал проводить активне спостереження за жінками протягом 12 місяців після мертвонародження, надаючи їм як медичну, так і психологічну підтримку. Лікарі різних країн повинні обмінюватись досвідом стосовно ведення та психологічної підтримки жінок та подружніх пар, які мали досвід пережити смерть дитини, яка перебувала в матці. Необхідно переймати досвід у наших колег з Великої Британії надавати повноцінну та професійну допомогу цим парам та/або жінкам на всіх етапах цієї події. Висновки. Україна як країна, що проводить активну медичну трансформацію з метою модернізації надання медичних послуг, повинна брати до уваги позитивний досвід колег з проблеми ведення та надання психологічної допомоги жінкам із завмерлою вагітністю.