ВПЛИВ РЕАБІЛІТАЦІЙНИХ ВТРУЧАНЬ НА ЯКІСТЬ ЖИТТЯ ПАЦІЄНТІВ ІЗ ДІАБЕТИЧНОЮ ПОЛІНЕЙРОПАТІЄЮ - Bakalyuk, T. H.; Makarchuk, N. R.; Stelmakh, H. O.; Chekhlova, O. V. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2021)
Мета: вивчити показники якості життя у хворих на цукровий діабет із діабетичною полінейропатією з використанням міжнародного опитувальника EuroQol для оцінки якості життя. Матеріали і методи. Обстежено 95 хворих на цукровий діабет 2 типу та діабетичну полінейропатію. Пацієнтів поділено на 3 групи: 1 група отримувала протокольне лікування, 2 група додатково до протокольного лікування одержувала процедури поляризуючим світлом, в 3 групі до стандартного лікування додатково включали дозовану лікувальну ходьбу та поляризуюче світло. Для оцінки якості життя використовували опитувальник EQ-5D-3L. Результати. У всіх групах динаміка лікування була позитивною після стаціонарного лікування, проте вірогідно менше дискомфорту при звичайній повсякденній діяльності та больових відчуттів виявили у хворих, яким, окрім стандартного лікування, призначали поляризуюче світло та дозовану лікувальну ходьбу. Крім того, додаткове включення у програму лікування цих методів сприяло довготривалому клінічному ефекту. Висновки. Застосування в стаціонарних умовах лікувальної дозованої ходьби та поляризуючого світла додатково до стандартної терапії вірогідно ефективніше впливає на показники якості життя порівняно з протокольними медикаментозними схемами лікування. Для збереження результату на тривалий час необхідно продовжувати регулярно застосовувати лікувальну дозовану ходьбу.