АНАЛІЗ МОДЕЛЕЙ МЕДИЧНОГО СТРАХУВАННЯ - Smirnova, V. L.; Klymuk, N. Ya.; Vakulenko, D. V. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2020)
Мета: проаналізувати основні моделі медичного страхування у різних країнах світу. Матеріали і методи. Використано методи теоретичного узагальнення, групування; факторного аналізу; статистичного порівняння та узагальнення. Результати. Визначено види моделей медичного страхування; проаналізовано їх подібні та відмінні якості; розглянуто основні засади поєднання бюджетних та страхових коштів для надання населенню послуг у галузі охорони здоров’я на прикладі країн, які вже мають у цій сфері належні успіхи. Висновки. Є три основні види фінансування медицини: державне (бюджетне), за якого частка держави перевищує 70 % загального фінансування, соціальне фінансування (за рахунок загальнодержавних фондів соціального страхування, які не надходять до бюджету) та приватне медичне страхування. Кожна країна, як правило, використовує всі три види фінансування, комбінуючи їх у різних пропорціях.