МЕТОДОЛОГІЯ ВПРОВАДЖЕННЯ СИСТЕМИ ГРОМАДСЬКОГО ЗДОРОВ’Я НА РІВНІ ОБ’ЄДНАНИХ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД - Slabkyi, G. O.; Myroniuk, I. S.; Brych, V. V.; Bilak-Lukianchuk, V. Y. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2020)
Мета: розробити методичні підходи до впровадження системи громадського здоров’я на рівні об’єднаних територіальних громад. Матеріали і методи. У ході виконання дослідження використано бібліографічний метод та метод структурно-логічного аналізу. Методичною основою дослідження став системний підхід. Під час проведення дослідження використано чинні законодавчі акти України та дані наукових публікацій. Результати. Узагальненими завданнями та функціями громадського здоров’я на рівні об’єднаних територіальних громад є сприяння збереженню та зміцненню здоров’я населення громади. Напрямками даної діяльності є розробка комплексної програми громадського здоров’я, епіднагляд за ризиками для здоров’я, встановлення рівня індивідуального здоров’я членів громади, відновне лікування для осіб з інвалідністю та осіб з хронічними хворобами, формування здоров’язбережувального профілю населених пунктів громади, комунікація та соціальна мобілізація в інтересах здоров’я, профілактика інфекційних та неінфекційних хвороб. Розроблено алгоритм впровадження та розвитку системи громадського здоров’я на рівні об’єднаних територіальних громад, який складається з 12 етапів з проведенням вивчення та аналізу ситуації щодо громадського здоров’я, розробки та впровадження комплексної міжсекторальної програми громадського здоров’я, моніторингу та оцінки її виконання, щорічного звітування перед громадою про хід виконання комплексної міжсекторальної програми розвитку системи громадського здоров’я в громаді та її корегування. Спеціаліст громадського здоров’я може працювати в громаді на таких посадах: фахівець з громадського здоров’я або фахівець з довкілля та здоров’я. Висновки. Використання запропонованого алгоритму дозволить створити на рівні громад ефективну систему громадського здоров’я зі збереження та зміцнення здоров’я населення громади.