ВИВЧЕННЯ ПОТРЕБ ПАЦІЄНТІВ У ПРОЦЕСІ НАДАННЯ ПАЛІАТИВНОЇ ДОПОМОГИ НА АМБУЛАТОРНОМУ РІВНІ - Detsyk, O. Z.; Bratsyun, O. P. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2020)
Мета: вивчити потреби пацієнтів, яким надають паліативну допомогу на амбулаторному рівні. Матеріали і методи. Опитано 219 пацієнтів, яким надавали паліативну допомогу вдома, мешканців м. Ужгорода. Використано соціологічний та медико-статистичний методи. Результати. Встановлено, що тотальна більшість (97,1 %) пацієнтів у термінальній стадії тяжкої хвороби хоче, щоб їм надавали паліативну допомогу за місцем проживання і бути поінформована про свій діагноз та прогноз (98,2 %). Виявлено, що сімейні лікарі у процесі взаємодії з паліативними пацієнтами допускають такі окремі недоліки, як: не проведення оцінки ступеня болю (12,3 %), відсутність обговорення з пацієнтами форми приймання знеболювальних (15,4 %), неповна корекція болю (22,1 %) та інших супутніх симптомів (26,8 %), недостатнє консультування родичів (41,2 %). Показано, що паліативні пацієнти мають значну потребу в психологічній (78,4 %), духовній (79,6 %) та соціальній (78,5 %) підтримці. При цьому на тлі загально низького рівня їх матеріального благополуччя (64,3 %) основними доглядальниками (83,1 %) та джерелом психологічної підтримки (71,0 %) є родичі пацієнтів при недостатній участі психологів, соціальних працівників та священнослужителів. Висновки. Для забезпечення медичних, інформаційних, психологічних, соціальних та духовних потреб паліативних хворих необхідно удосконалювати підготовку сімейних лікарів із питань паліативної допомоги та налагодити координацію їхніх дій з мобільними паліативними та соціальними службами.