Гострі абсцеси легень та їх ускладнення: особливості перебігу та лікувальна тактика - Bedenyuk, A. D.; Malovanyy, V. V.; Viytovych, L. E. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2019)
Мета роботи: підвищити ефективність комплексного лікування хворих на гострий абсцес легень. Матеріали і методи. На базі відділення торакальної хірургії Тернопільської університетської лікарні за період 2014–2019 рр. проліковано 68 хворих із гострим абсцесом легень віком від 20 до 74 років. Результати досліджень та їх обговорення. У лікуванні хворих використовували комплекс заходів, який включав антибактеріальну терапію, забезпечення дренажної функції бронхів, дезінтоксикацію та корекцію метаболічних порушень. За останні роки все частіше зустрічались тяжкі форми гнійних захворювань, які нерідко ускладнювались піопневмотораксом (у 18 хворих), емпіємою плеври (у 15 хворих), при яких проводилася пункція плевральної порожнини та дренування за Бюлау з подальшими санаціями антисептиками (діоксидин, хлоргексидин, декасан) тричі на день та активною аспірацією вмісту. При виникненні кровохаркання використовували препарати транексамової кислоти з гемостатичною метою. При арозивних кровотечах виконували ургентне операційне втручання (верхня лобектомія справа – у 2 пацієнтів). Тому перспективою подальших досліджень буде впровадження рентгенендоваскулярних методів зупинки арозивних кровотеч шляхом емболізації бронхіальних артерій, що надасть можливість стабілізувати стан хворого та підготувати до оперативного втручання, тим самим покращити прогноз лікування. Для покращення результатів лікування гострих абсцесів легень необхідний комплексний підхід з використанням сучасних консервативних та хірургічних методів.