Рання діагностика інфікованого гострого некротичного панкреатиту - Banadyga, A. I.; Dzyubanovsky, I. Ya. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2019)
Мета роботи: визначити критерії ранньої діагностики інфікованого гострого некротичного панкреатиту. Матеріали і методи. Дослідження базується на комплексному лікуванні гострого панкреатиту (ГП) у 63 хворих, які були розподілені на дві групи: перша група – 31 хворий з важким та критичним ГП та друга група –32 хворі з легким і середнім ступенем тяжкості ГП. Проведено всі необхідні лабораторні та інструментальні методи, а також деякі спеціальні, зокрема визначення рівеня прокальцитоніну в сироватці крові (перша група). Визначення прогностичних параметрів проводили за допомогою кореляційного аналізу всіх клінічних параметрів. Увагу зосереджено на статистично значущих факторах, які корелюють співвідношення не нижче 0,7 (сильна кореляція). Результати досліджень та їх обговорення. Рівень прокальцитоніну в крові> 3,7 нг / мл у першій дослідній групі був фактором, який показав ризик розвитку тяжчої стадії панкреатиту з ускладненнями. Прокальцитонін слід використовувати як маркер інфікованого гострого некротичного панкреатиту (ГНП) у поєднанні з іншими параметрами запалення, що допомагає вибрати правильне лікування.