Особливості харчової підтримки у хворих на гострий панкреатит (огляд літератури) - Chooklin, S. M.; Chuklin, S. S.; Shershen, G. V.; Popyk, P. M. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2018)
Харчування є істотною частиною у лікування хворих на гострий панкреатит. Очевидно, у легких та середньої тяжкості випадках нема необхідності застосовувати штучні методи харчування, навпаки, рекомендовано розпочати пероральне приймання їжі. Проте вид харчування і терміни його початку ще обговорюються. Якщо ж стан пацієнта тяжкий, доцільно розпочати ентеральне харчування, яке зменшує ризик приєднання інфекції, тривалість перебування в стаціонарі, смертність. Парентеральне харчування призначають лише, якщо ентеральне неможливе. Однак залишаються дискусійними, який вид харчування застосовувати краще, ефективніший шлях, а також правильний алгоритм дій при цьому. Огляд літератури присвячений розгляду усіх цих питань. Підсумовуючи, можна стверджувати про необхідність проведення більшої кількості досліджень із питання харчування у пацієнтів із гострим панкреатитом.