Хірургічна реабілітація пацієнтів при нетипових анатомічних і функціональних станах після радикальних органозберігальних операціях із приводу непухлинних захворювань товстої кишки - Melnyk, V. M.; Poida, O. I.; Kadir, Abdulrakhman Abdul (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2018)
Мета роботи: показати сучасні можливості та шляхи забезпечення реабілітації пацієнтів після радикального хірургічного лікування непухлинних захворювань товстої кишки при наявних нетипових анатомічних і функціональних станах. Матеріали і методи. Розроблено систему заходів хірургічної реабілітації, яку було використано у 32 пацієнтів із наявними нетиповими анатомічними і функціональними станами після радикальних органозберігальних операцій при непухлинних захворюваннях товстої кишки. Вони спрямовані на виконання достатньо радикальних, реконструктивно-відновних операцій, прогнозування та профілактику післяопераційних ускладнень, покращення функціональних результатів, зменшення частоти виникнення та ступеня вираженості тяжких форм діарейного та постколектомічного синдромів. Результати досліджень та їх обговорення. У 2 (6,3 %) пацієнтів виникли ускладнення, зумовлені виконанням реконструктивно-відновного етапу хірургічного втручання. Вони призвели до необхідності виконання екстирпації кукси анального каналу, видалення ілеоендоанального анастомозу, формування довічної ілеостоми. У 30 (93,7 %) пацієнтів отримано сприятливі функціональні результати, досягнуто значного рівня хірургічної та соціально-трудової реабілітації. Значний рівень реабілітації оперованих пацієнтів було досягнуто за рахунок виконання достатньо радикальних та розроблених реконструктивно-відновних операцій, які попереджували рецидив захворювання, виникнення патологічних станів, зумовлених видаленням товстої кишки; прогнозування та цілеспрямованої профілактики тяжких післяопераційних ускладнень, етапного моніторингу стану оперованих пацієнтів.