Неінвазивні методи діагностики в плануванні реконструктивних втручань на кінцівках складними комплексами тканин - Ponomarenko, O. V.; Grigoryeva, M. Yu. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2018)
Мета роботи: дослідити ефективність методу ультразвукового дуплексного сканування в плануванні реконструктивних втручань при дефектах покривних тканин кінцівок складними комплексами тканин. Матеріали і методи. У роботі проаналізовано дані про 50 хворих, яким у передопераційному періоді з метою вибору об’єму оперативного втручання виконували ультразвукове дуплексне сканування (УЗДС). До задач дослідження гемодинаміки кінцівки входило підтвердження прохідності судин та ступінь їх функціонування. Окрім того, УЗДС використовували для дослідження реґіонарної гемодинаміки у зоні ранового дефекту та у донорській ділянці майбутнього складного клаптя. Результати досліджень та їх обговорення. В I групі (n = 15), хворим із надвеликою (понад 1 % площі) рановою поверхнею й пошкодженням м’яких тканин нижче глибокої фасції після детальної передопераційної підготовки та дослідження гемодинаміки ділянки пошкодження виконано 25 (20,2 %) відновних операцій ДПТ. II група (n = 13) складалася з постраждалих із ДПТ, які виникли разом або внаслідок пошкодження кістково – суглобового апарату – 42 (33,9 %) втручань. III група (n = 22), хворих із поєднаною чи множинною травмою, що супроводжувалася пошкодженням магістральних судин, нервів, частковим або повним відокремленням кінцівки. В цій групі виконано 57 (45,9 %) реконструкцій ДПТ.