Вплив модифікованої плікації шлунка та рукавної резекції шлунка у щурів із глутамат-індукованим ожирінням та стрептозотоцин- індукованим діабетом на динаміку зниження маси тіла та вуглеводний обмін - Kozakov, K. H. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2018)
Мета роботи: порівняти вплив модифікованої плікації шлунка та рукавної резекції шлунка у щурів із глутамат-індукованим ожирінням та стрептозотоцин-індукованим діабетом на динаміку зниження маси тіла та вуглеводний обмін. Матеріали і методи. Дослідження проводили на 45 білих безпородних щурах-самках з вихідною масою тіла 150–180 грам. На тваринах було змодельовано глутамат-індуковане ожиріння та стрептозотоцин-індукований діабет 2-го типу. Тварини було розділено на групи по 15 тварин: контрольну та дві експериментальні. В першій експериментальній групі було виконано рукавну резекцію шлунка, другій експериментальній групі було виконано плікацію шлунка по великій кривині з формуванням 3-ох складок і першому ряді швів та другим рядом неприривних швів. Після чого визначали масу тварин та глюкоза натще на 14-ту, 28-му, 42-гу та 60-ту доби. Результати досліджень та їх обговорення. Рівень глюкози натще в контрольній групі на 60-ту післяопераційну добу становив (18,405±1,2) ммоль/л, в першій групі, де було виконано рукавну резекція шлунка, він склав (9,539±1,14) ммоль/л, в другій групі, де виконано модифіковану плікацію шлунка, він склав (10,39±1,49) ммоль/л. Визначення глюкози в сироватці крові на 60-ту – післяопераційну добу встановило високо достовірне зниження показників глюкози сироватки крові між контрольною та першою експериментальною групою, де було виконано рукавну резекцію (p<0,01) та високо достовірне зниження глюкози сироватки крові між контрольною групою та другою експериментальною групою, де було виконано модифіковану методику плікації шлунка (p<0.01). Проте статистичнозначимої різниці між першою та другою експериментальними групами не виявлено (p>0.05). Маса тіла тварин контрольної групи на 60-ту добу становила (335±17,32) г, в першої експериментальної групи на 60-ту добу склала (260±12,96) г та в другій експериментальній групі – (258,33±11,44) г. Визначення маси тіла щурів встановило статистично достовірне зниження маси тіла на 60-ту післяопераційну добу в щурів, яким було виконано рукавну резекцію шлунка, порівняно з контрольною групою (p<0,01) та статистично достовірне зниження маси тіла в щурів на 60-ту післяопераційну добу після модифікованої плікації шлунка порівняно з контрольною групою (p<0,01). Проте статистично значущої різниці між масою тіла у щурів першої та другої експериментальних груп на 60-ту післяопераційну добу не виявлено (p>0.05).