Діагностичні критерії прогнозування можливих ускладнень у хворих із хронічним калькульозним холециститом та супутньою патологією вен нижніх кінцівок - Fira, D. B. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2018)
Мета дослідження. Дослідити стан гомеостазу організму під час і після виконання малоінвазивних оперативних втручань, що дозволить виробити патогенетично обгрунтовану корекцію можливих порушень. Матеріал і методи. Хворим з хронічним калькульозним холециститом та патологією вен нижніх кінцівок в доопераційний період проводився комплекс діагностичних інструментально-лабораторних методів обстежень, яке включає лабораторні обстеження з біохімічним аналізом крові, сонографію панкреатогепатобіліарної зони і заочеревинного простору та фіброгастродуоденоскопію. Для об’єктивної оцінки стану гомеостазу оцінювалися показники у кожного окремого хворого, а потім визначався сумарний результат. Результати досліджень та їх обговорення. Встановлено, що клініка холециститу супроводжується вираженим поліморфізмом, причому загальноприйняті індикатори запального процесу не співпадають із зареєстрованими патологічними змінами. На підставі результатів дослідження обгрунтовано доцільність застосування у післяопераційному періоді у хворих після ЛХЕ тривалістю більше 90 хвилин коригувальної медикаментозної терапії. У 26 хворих із 130 діагностували супутню патологію – варикозну хворобу вен нижніх кінцівок. Нами відмічено, що у пацієнтів, які поступили в стаціонар із діагнозом хронічного калькульозного холециститу, при дуплексному скануванні вен нижніх кінцівок спостерігалось незначне розширення діаметру глибоких та поверхневих вен після проведення лапароскопічної холецистектомії. У хворих із супутньою патологією вен нижніх кінцівок у післяопераційному періоді отримані результати при дуплексному скануванні вен були найбільш виражені, що зумовило проведення як в передопераційному, так і в післяопераційному періоді відповідних заходів щодо профілактики тромбоемболічних ускладнень та виконання симультанних операційних втручань. Отримані результати підтвердили необхідність оперативного втручання з приводу варикозної хвороби вен нижніх кінцівок у хворих з хронічним калькульозним холециститом, що є необхідним з метою профілактики розвитку в післяопераційному періоді тромбозу, а відтак можливої в подальшому тромбоемболії легеневої артерії.