Роль лімфоцитів та імуноглобулінів класу G в прогнозуванні розвитку місцевих ускладнень гострого панкреатиту - Desyateryk, V. I.; Krykun, M. S. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2018)
Мета роботи: визначити діагностичну та прогностичну цінність рівня лімфоцитів та імуноглобулінів класу G для прогнозування розвитку місцевих ускладнень гострого панкреатиту, ризику їх інфікування та необхідності відповідної корекції лікувальної тактики. Матеріали і методи. Обстежено 30 пацієнтів. Лабораторні та імунологічні дослідження проводили тричі: 1 дослідження – при надходженні; 2 дослідження – на 7-му добу; 3 дослідження – перед виписуванням. Проведено імуноферментний аналіз субкласів IgG (G1, G2, G3, G4) в основній групі дослідження. Аналіз на однорідність основної групи та контрольної групи показав, що при розподілі хворих на групи залежно від віку та статі істотних відмінностей не виявлено (р>0,05), що вказує на їх коректну зіставність та можливість порівняння для виявлення розбіжностей за іншими параметрами. Результати досліджень та їх обговорення. За даними проведеного ROC-аналізу отримано переконливий доказ щодо здатності прогнозування інтра- та перипанкреатичного скупчення рідини у хворих на гострий панкреатит субкласу імуноглобуліну IgG2. IgG1, IgG3 IgG4 та загальний IgG не мають достатньої прогностичної здатності (р>0,05) і не можуть бути використані у клінічній практиці з даною метою. Площа під ROC кривою для прогностичної здатності IgG2 та рівня лімфоцитів має статистично достовірне значення (р<0,05) та може бути оцінена як середня та добра відповідно. Парне порівняння ROC кривих IgG2 та рівня лімфоцитів між собою показало відсутність суттєвих розбіжностей між ними, отже, у них практично однакові діагностичні можливості. Парне порівняння ROC кривих IgG2 та рівня лімфоцитів стосовно прогнозування необхідності операційних втручань не показало суттєвих розбіжностей між ними та підтвердило найкращі операційні характеристики лімфоцитів.