Лапароскопічна корекція двосторонніх пахвинних гриж у дітей - Baibakov, V. M. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2018)
Двостороння пахвинна грижа у дітей становить близько 30 % серед всієї патології необлітерованого пахвинного відростка очеревини і призводить до порушення всіх ланок дренажних систем яєчка у хлопчиків і порушення васкуляризації яєчника в дівчаток. Наслідком двостороннього патологічного процесу є порушення регіонарного кровотоку пахвинної ділянки з високим ризиком розвитку, в подальшому безпліддя. Операційне втручання при двосторонній пахвинній грижі у дітей, якщо воно виконується з двох сторін традиційним методом, включає повний перетин пахвинного відростка очеревини і призводить у хлопчиків до пошкодження тестикулярних судин, кремастерного м'яза, анастомозів між тестикулярними судинами і пахвинним відростком очеревини, що зумовлює високу ймовірність розвитку порушень кровообігу яєчка. У дівчаток під час двостороннього традиційного операційного втручання в пахвинній ділянці можлива травматизація круглої зв'язки матки, яєчника, маткової труби, судин пахвинної ділянки.