Клінічний випадок лікування інфікованої рани стегна з ураженням синтетичного судинного протеза - Vykhtyuk, T. I.; Orel, Yu. H.; Gavryliv, B. M.; Terletsky, I. R.; Verhola, M. B.; Khorkavyi, Yu. Z. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2017)
Мета роботи: було дослідження клінічного випадку ускладненої інфікованої післяопераційної рани стегна у хворого після реконструкції дистального анастомозу біфуркаційного алопротеза та аналіз результатів її лікування із застосуванням ВАК-терапії. У статті представлено клінічний випадок інфікованої рани стегна у хворого після реконструкції псевдоаневризми дистального анастомозу через три роки після біфуркаційного аорто-стегнового протезування. Стратегія лікування ускладненої післяопераційної рани полягала у поєднанні системної антибіотикотерапії із локальною вакуум-асистованою терапією рани. На підставі результатів посіву вмісту рани на патогенну мікрофлору із визначенням чутливості до антибіотиків було верифіковано збудники та підібрану цільову антибактеріальну терапію. Локальний клінічний ефект вакуум-асистованої терапії виявлявся в адекватному дренуванні вмісту ускладненої інфікованої рани. Застосування даного лікувального комплексу в описаного пацієнта дозволило досягти позитивної динаміки інфекції ділянки хірургічного втручання із остаточною ліквідацією інфекційного осередку через сім тижнів. Вищезгадане комбіноване лікування є ефективним комплексним способом загоєння післяопераційної рани. Віддалене спостереження пацієнта протягом шести місяців підтвердило відсутність інфекції рани та ознак псевдоаневризми.