Експертно-правові особливості несприятливого лікарювання в хірургії - Franchuk, V. V. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2017)
У статті вивчено поширеність, особливості, причини та наслідки неналежного надання медичної допомоги на підставі дослідження матеріалів судово-слідчих справ, порушених проти лікарів-хірургів, і виконаних відповідно до цих справ комісійних експертиз у Тернопільському обласному бюро судово-медичної експертизи за 2007–2016 рр. Недоліки у наданні медичної допомоги хірургічним хворим виявлено в 90,6 % експертиз за “лікарськими справами”. Неналежне виконання професійних обов’язків допускали зазвичай хірурги районних і міських лікарень та поліклінічних відділень, під час надання медичної допомоги хворим з ургентною хірургічною патологією, серед якої переважали пацієнти з травмою органів грудної і черевної порожнин. Частіше за все хірурги припускались діагностичних помилок, питома вага яких серед інших дефектів медичної допомоги склала 35,4 %, помилок у веденні медичної документації (23,5 %), лікувально-тактичних помилок (20,6 %), організаційних (17,6 %), деонтологічних (2,9 %). Помилкові дії лікарів рідко були одиничними, зазвичай асоціюючись між собою. Недостатній обсяг хірургічної допомоги встановлено серед 47,7 % справ, неправильність її надання – у 33,3 %, несвоєчасність медичної допомоги констатовано у 19,0 % випадків. Дефекти стосовно якості медичної допомоги лікарями-хірургами зустрічались як поодиноко, так і комбіновано. Недоліки у наданні медичної допомоги хірургічним хворим майже завжди (93,7 %) супроводжувались тяжкими для пацієнтів наслідками: смертю, тяжким тілесним ушкодженням або тілесним ушкодженням середнього ступеня тяжкості. Неналежні дії хірургів, які перебували у причинно-наслідковому зв’язку із несприятливими наслідками, констатовано в 40,6 % випадків експертиз.