Вибір методів хірургічного лікування ехінококозу печінки - Shamsiev, А. M.; Yusupov, Sh A.; Shamsiev, Zh. A.; Kurbaniyazov, Z. B.; Rakhmanov, K. E. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2017)
Метою даного дослідження було поліпшення результатів хірургічного лікування хворих на ехінококоз печінки. В основу роботи покладено досвід хірургічного лікування 427 хворих на ехінококоз печінки різної локалізації, оперованих у II клініці саміті з 2003 по 2015 р 2003-2006 рр. ми оперували 154 (36,1%) хворих. Ці пацієнти склали контрольну групу. До групи порівняння включені 134 (31,4%) хворих, оперованих в 2007-2010 рр. До основної групи увійшли 139 (32,5%) хворих, оперованих в 2011-2015 рр. У порівнянні з 2003-2006 рр. частота післяопераційних ускладнень знизилася майже в 5 разів - з 18,4 до 4,0%. Рецидиви ехінококозу у віддалені терміни після оперативного втручання виникли у 12,9% пацієнтів, причому в групі осіб, оперованих в 2003-2006 рр., Цей показник досяг 28,2%. У наступні роки на тлі інтра- і післяопераційної профілактики захворювання кількість рецидивів в групі порівняння вдалося знизити до 8,8%, а в основній групі звести до нуля. Серед основних Герміцід найбільш яскраве і швидке сколексоцідное вплив надає 80-100% гліцерин, підігрітий до 70 ° С, який не викликає деструктивних змін прилеглої паренхіми. У хірургії ехінококозу печінки перевагу слід віддавати топічної міні-доступу, можливості якого можна значно розширити шляхом проведення інтраопераційного УЗД і відеоендоскопічних асистування.