Бальна оцінка стану хворих на хронічний тонзиліт за клінічними показниками залежно від характеру динаміки імунологічних показників - Herasymyuk, M. I. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2017)
У статті проведено зіставлення співвідношення гамма-інтерферон/інтерлейкін-4 з бальною кількісною характеристикою клінічних параметрів у хворих після різних методів лікування хронічного тонзиліту. Встановлено, що середня сума балів у хворих, яким було показане хірургічне лікування, помітно перевищувала суму балів у хворих, яким проводили консервативну терапію. Кількісну відмінність спостерігали також і в залежності від динаміки досліджуваних імунологічних показників – вихідна середня сума балів була вищою у хворих із наступним зниженням співвідношення гамма-інтерферон/інтерлейкін-4 у процесі лікування порівняно з хворими, в яких мало місце зростання даного співвідношення. Також відмічено, що кращі результати консервативного лікування за бальною оцінкою були у підгрупі хворих із підвищенням співвідношення гамма-інтерферон/інтерлейкін-4 у процесі лікування, як за окремими показниками, так і за середньою сумою балів у цілому.