Алгоритм діагностики та ендоскопічного лікування неоплазій товстого кишечника - Nikishayev, V. I.; Lazarchuk, V. N. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2017)
Колоноскопія (КС) є "золотим" стандартом для виявлення новоутворень товстого кишечника (ТК). Однак не всі вони виявляються і видаляються при КС. Якість обстеження і постановка правильного діагнозу залежать від індивідуального підходу вибору методу підготовки в залежності від часу проведення КС, наявності супутньої патології, запорів. Хромоскопія підвищує можливості стандартного ендоскопічного дослідження ТК. Вона дозволяє частіше виявляти неоплазії малих розмірів і особливо плоскі поразки, головним чином, в правій половині ТК в порівнянні з виявленням при КС в білому світі. Також ця техніка може використовуватися в комбінації зі збільшенням, що дозволяє проводити ендоскопічний прогноз морфологічного діагнозу неоплазии. Виявлення і видалення утворень малих розмірів (до 10 мм) як під час введення, так і під час виведення колоноскопа можливо, безпечно, займає менше часу, ніж "традиційна" стратегія видалення тільки під час виведення колоноскопа. З огляду на прагматичний підхід до вибору методу лікування поверхневих неоплазій проксимальних відділів ТК, все поліпи проксимально від сигмовидної кишки і все аденоми, незалежно від їх місця розташування, повинні бути видалені. Метою нашого дослідження було розробити алгоритм діагностики та ендоскопічного лікування неоплазій товстого кишечника. З 2007 по 2015 року було обстежено 4615 пацієнтів. У першому періоді нашої роботи (з 2007 по 2011 г.) КС було проведено 2375 пацієнтам за загальноприйнятою методикою (1 група) - огляд виконувався в білому світі, і в разі виявлення ураження бралася біопсія, після морфологічної верифікації проводилося його видалення. За цей період на підставі проведених досліджень був розроблений алгоритм діагностики та ендоскопічного лікування неоплазій ТК. У другому періоді (з 2011 по 2015 г.) відповідно до алгоритму було обстежено 2240 пацієнтів (2 група). В 1 групі пацієнтів було виявлено 126 (5,3%), а у 2 групі - 463 (20,7%) неоплазии, що достовірно більше (Р <0,0001, c2 = 245,79). В 1 групі все неоплазии віддалялися тільки шляхом петлевий Поліпектомія, а у 2 - при петлевий Поліпектомія 213 освіти (0-Ip - 126 і 87 - 0-Isp), резекції слизової - 227 (114 - 0-Isp, 104 - 0-IIa і 9 - 0-IIb), диссекции в підслизовому шарі - 23 (11 - LST NG, 5 - 0-IIa + 0-Is і 7 - 0-Is + 0-IIa). Впровадження розробленого алгоритму діагностики та лікування уражень товстого кишечника збільшило Виявлення поразок, поліпшило результати їх ендоскопічного лікування і зменшило кількість повторних КС на 16%.