Аналіз торакоскопічних втручань у хворих на спонтанний пневмоторакс - Bedeniuk, A. D.; Мaliovanyi, V. V.; Humennyi, I. Z.; Duts, S. I.; Burak, A. Ye. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2016)
Аналізуючи сучасну літературу, можемо стверджувати про зростання бульозної емфіземи легень,ускладненоїспонтаннимпневмотораксом (СП). Дана патологія виникає переважно в молодих працездатних чоловіків. Причиною спонтанного пневмотораксу в 97,5% випадків є бульозна емфізема легень. У значній більшості випадків дана патологія має рецидивний характер і складає 35–75 %. Лише хірургічне лікування дозволяє усунути причину пневмотораксу та ліквідувати рецидивування ускладнення. Тому загальноприйнятою тактикою лікування в 96 % випадків є атипова або сегментарна резекція легені в зоні бульозної емфіземи. Невеликий об’єм хірургічного втручання вимагає травматичного доступу. У зв’язку з цим малоінвазивні хірургічні втручання стають надзвичайно актуальними.