Ендоскопічний гемостаз у комплексному лікуванні гострих шлунково-кишкових кровотеч - Kushnir, R. Ya.; Korshowsky, I. L. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2016)
Авторами досліджено результати спостережень 92 хворих із гастродуоденальними кровотечами при виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки, лікування яких здійснювали відповідно до запропонованої авторами на підставі патогенезу крововтрати активно-альтернативної тактики: проведення екстреного і превентивного ендоскопiчного гемостазу, інфузійно-трансфузійної терапії. Здійснено 104 гемостази. Остаточно зупинку кровотечi ендоскопiчними методами виконано в 90 пацiєнтiв (97,8 %). Представлено методи і можливості ендоскопічного гемостазу, що підтверджує його ефективність.