Досвід виконання паліативних, комбінованих і розширених операцій у невідкладній хірургії раку шлунка - Lukyanchuk, O. V.; Mashukov, A. A.; Bilenko, A. A.; Dubinina, V. H.; Lurin, A. H.; Bilenko, E. D.; Chetverykov, S. H.; Zhura, A. N.; Merlich, S. V.; Ratsyborskyi, D. V.; Maksymovskyi, V. E.; Shylin, I. V.; et al. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2016)
У статті розглянуто досвід виконання невідкладних абдомінальних онкохірургічних операцій, виконаних на базі відділення абдомінальної онкології за період 2012-2014 рр. Всього в дослідження включений 51 хворий, яким виконані ургентні і термінові планові операції з приводу ускладнень раку шлунка. Всього виконано 27 паліативних, 6 розширених, 15 комбінованих операцій. По-справжньому ургентних було тільки 2, під час яких були виконані в обох випадках резекції шлунка з спленектомією без виконання розширених лімфодисекцій. Зроблено висновок, що виконання радикальних операцій не збільшує летальність при ускладненому перебігу раку шлунка. У світовій ургентній медицині використовуються різні класифікації термінових, в т. ч. невідкладних операцій, найбільш уніфікованої з яких є класифікація WSES-2013. Традиційний «вітчизняний» розподіл невідкладних онкологічних операцій на ургентні / термінові / планові або навіть частіше на ургентні / планові є усталеним і необхідним. Індивідуалізація підходу до кожної ургентної операції, як і взагалі тенденція до індивідуалізації в онкології, є невід'ємним мотивом прийдешніх методологічних змін в невідкладній онкохірургії.