Особливості перебігу та лікування гострого поширеного перитоніту онкологічного генезу - Ivashchuk, O. I.; Hushul, I. Ya.; Bodyaka, V. Yu.; Unhurian, V. P.; Postevka, I. D. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2016)
У статті представлено алгоритм хірургічної тактики гострого поширеного перитоніту на тлі раку товстої кишки, розроблений на основі дослідження клінічно-лабораторних особливостей перебігу останнього. Встановлено, що гострий поширений перитоніт, який виник внаслідок ускладнення злоякісного новоутворення товстої кишки, особливо в поєднанні із частковою кишковою непрохідністю, здебільшого є загальним, з великою кількістю (понад 600 мл) серозного перитонеального ексудату, супроводжується недостатністю двох і більше систем органів, а також внутрішньочеревною гіпертензією ІІІ–IV ступенів. Запропонований алгоритм хірургічної тактики за гострого поширеного перитоніту, на тлі раку товстої кишки, включає застосування бальної шкали вибору методу остаточного або тимчасового закриття черевної порожнини, визначення оптимального терміну виконання лапароперції. За участю 75 пацієнтів доведено ефективність даного алгоритму, а саме відмічається зниження кількості “локальних” післяопераційних ускладнень на 25,7 % (p<0,01), “системних” – на 23,3 % (p<0,05) та післяопераційної летальності – на 20,8 % (p<0,05).