Лікування гнильної флегмони шиї, ускладненої медіастинітом, у хворого з гіпоергічною імунною відповіддю - Suleimanova, V. G.; Shaprynskyi, V. O.; Kryvetsky, V. F.; Nageeb, N. Z.; Hmelevska, Т. А. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2017)
Мета роботи: описати правильний метод лікування пацієнтів із гнильною флегмоною шиї, ускладненою медіастинітом, на прикладі випадку успішного лікування хворого з ускладненим шийним некротизуючим фасциїтом та гіпоергічною імунною відповіддю. Гнильна флегмона шиї, ускладнена медіастинітом, – досить рідкісне захворювання з високим рівнем летальності (40–85 %). У статті представлено випадок успішного лікування хворого з ускладненим шийним некротизуючим фасціїтом та гіпоергічною імунною відповіддю на фоні ревматоїдного артриту, тривалий час лікованого глюкокортикостероїдами. Раннє хірургічне втручання з максимально широким розкриттям і наскрізним дренуванням всіх уражених клітковинних просторів з адекватною антибактеріальною терапією є єдиним правильним методом лікування таких пацієнтів.