Ризики лапароскопічної холецистектомії у хворих на жовчнокам’яну хворобу на тлі ішемічної хвороби серця - DESIATERYK, V. I.; VASYLCHENKO, D. S.; SHEYKO, S. O. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2016)
Жовчнокам’яна хвороба стає глобальною про- блемою в усьому світі, частота її сягає 10–15 % усьо- го дорослого населення. Помітним проривом у ви- рішенні цієї проблеми стало відкриття в 90-ті ро- ки минулого сторіччя можливості лапароскопічних втручань, передусім лапароскопічної холецистек- томії, яка вже стала її “золотим стандартом”. Вод- ночас виконання лапароскопічної холецистектомії пов’язано з вимушеним накладанням пневмоперито- неуму (карбоксиперитонеуму), який негативно впли- ває на стан серцево-судинної системи і становить складну проблему у хворих з ішемічною хворобою серця, стає суттєвим операційно-анестезіологічним ризиком у таких пацієнтів. Як відомо з літературних джерел та й з нашого досвіду, люди похилого віку з жовчнокам’яною хворобою та супутньою кардіоло- гічною патологією потребують хірургічного лікуван- ня в 4 рази частіше, ніж інша частина населення.