Трансанальна гемороїдальна деартеріалізація з лазерною абляцією зовнішніх гемороїдальних вузлів – малотравматичний спосіб вирішення проблеми комбінованого геморою в амбулаторних умовах - SHEVTSOV, A. M.; DUKHOVENKO, K. K.; MEDVEDYK, YA. YA.; SHEVCHENKO, T. A. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2016)
Наявність комбінованого геморою зі збільшеними зовнішніми гемороїдальними вузлами обмежує виконання малоінвазивних методик, які в більшості спрямовані на внутрішній геморой. Відкрита гемороїдектомія не задовольняє тривалістю післяопераційної реконвалесценції. Ультразвукова ректодоплерометрія дозволила знайти найбільш контро- льоване та ефективне хірургічне рішення в лікуванні внутрішнього геморою ІI–ІII стадій. У лікуванні комбінованого ге- морою підтверджує свою ефективність лазерна вапоризація зовнішніх гемороїдальних вузлів. У нашому дослідженні ми поєднали дві вищевказані хірургічні методики для лікування хронічного комбінованого геморою. Проаналізовано резуль- тати лікування 52 пацієнтів із хронічним комбінованим гемороєм 2–3 стадій. Всі пацієнти залишили стаціонар у першу добу після операції. Менша тривалість операції, мінімальна післяопераційна больова реакція, швидке повернення до звичай- ного способу життя дозволяють рекомендувати поєднання гемороїдальної деартеріалізації під контролем ультразвукової доплерометрії з лазерною вапоризацією в лікуванні хронічного комбінованого геморою в амбулаторних умовах.