Перший досвід виконання ендобіліарних втручань на Буковині - SHKVARKOVSKYI, I. V.; BRYNDAK, I. A.; MOSKALIUK, О. P. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2016)
У статті показано перший досвід виконання ендобіліарних операцій у хворих з механічною жовтяницею різного ге- незу на Буковині. Точна доопераційна діагностика причини механічної жовтяниці сприяє оптимізації хірургічної тактики, зменшує частоту ускладнень у післяопераційному періоді. Проаналізовано етіологічні причини механічної жовтяниці, показано особливість перебігу даного захворювання. На клінічному матеріалі (35 хворих) доведено високу ефективність ендобіліарних втручань, які не потребують застосування наркозу, не спричиняють значної операційної травми в діагностично-лікувальному процесі. Це дозволяє уникнути виконання відкритих операцій та покращити безпосередні й віддалені результати лікування хворих на механічну жовтяницю.