Порівняння результатів операційного лікування спайкової тонкокишкової непрохідності з використанням відкритих та лапароскопічних технологій - DEIKALO, I. M.; BUKATA, V. V. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2016)
Проведено порівняльну оцінку результатів операційного лікування 76 хворих із гострою спайковою кишковою непрохідністю при використанні традиційних методів операційного лікування через лапаротомний доступ та малоінвазивних технологій, зокрема використання лапароскопічного адгезіолізису. Для порівняння ми оцінювали особливості клінічного перебігу, наявність супутньої патології, тривалість передопераційної підготовки, операційного втручання, поширеність спайкового процесу, відновлення роботи кишечника та час перебування пацієнта в стаціонарі. Встановлено високу ефективність та безпечність лапароскопічних методів лікування. Серед переваг лапароскопічного адгезіолізису ми встановили зниження тривалості операційного втручання, більш швидке відновлення моторної функції кишечника та зниження терміну перебування хворих у стаціонарі.