Структурні зміни печінкової тканини в умовах змодельованого холестазу і після його ліквідації - OREL, YU. M.; DZIUBANOVSKYI, O. I.; SHKROBOT, L. V. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2016)
Впровадження у хірургічну практику малоінвазивних технологій дозволило суттєво знизити частоту ускладнень у хво- рих на обтураційну жовтяницю. Однак актуальними є морфофункціональні зрушення печінки після декомпресії жов- чних проток та відновлення функціонального стану органа. Дослідження виконано на 56 білих щурах, яким здійснювали перев’язку загальної жовчної протоки для моделювання обтураційної жовтяниці. Для мікроскопічного дослідження через 3, 24, 48 і 72 год з моменту декомпресії жовчовивідних шляхів брали фрагмент печінки. Гістологічні препарати забарвлювали гематоксиліном та еозином за загальноприйнятими методиками. Експериментальна обтураційна жов- тяниця (ОЖ) супроводжується морфологічними змінами тканини печінки, які мають дистрофічно-деструктивний ха- рактер та напряму залежать від її тривалості. При цьому, якщо ОЖ тривала 3 доби або 7 діб, максимальна кількість уражених печінкових клітин спостерігалася через 24 год після декомпресії, в подальшому їх кількість поступово змен- шувалася. При ОЖ тривалістю 14 діб, навіть після відновлення пасажу жовчі, деструктивні зміни печінкової паренхіми продовжували прогресувати, інтенсивність їх з 3 до 72 год суттєво зростала.