Візуалізація мезентерійного тромбозу при лапароскопії з використанням HEV-LapVision - OHURTSOV, О. V.; LUKAVETSKYI, O. V. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2016)
У статті представлено результати ефективності використання технології HEV-LapVision для визначення життєздатності тонкої кишки на моделі мезентерійного тромбозу. Дослідження проводили на лабораторних кролях. При цьому внутрішньовенно вводили 10 % флуоресцеїну, який з кров’яним руслом нагромаджувався в стінці тонкого кишечника. Над операційним полем було зафіксовано лапароскоп (довжина 300 мм, діаметр 10 мм, кут 0 град.), до якого приєднано камеру та джерело світла від системи інтраопераційної візуалізації (HEV-LapVisіon). У режимі реального часу проводи- ли безперервний відеозапис та трансляцію відео на моніторі у трьох режимах: звичайний, LapVisіon та комбінований. Загальний час відеозапису тривав 80 хв. Після верифікації зони ішемії проводили типову резецію ішемізованої ділянки тонкої кишки, після чого накладали анастомоз “бік-у-бік”. Як контроль отриманих результатів використовували ме- тод визначення редокс-потенціалу. На (160±7) с чітко спостерігали емісію флуоресценту в стінці тонкого кишечника. На відео чітко візуалізовано наростання інтенсивності емісії флуоресценту в стінці тонкої кишки. При цьому тканина мала характерний зелений колір. Натомість ішемізований сегмент не накопичував контраст через відсутність крово- постачання, як наслідок – не контрастувався. Перед початком резекції верифіковано ділянки транзисторної ішемії та демаркаційної зони ішемії.